Αριστόδημος Φιλίππου – ο πιθαράς

Ο Αριστόδημος Φιλίππου  είναι ίσως ο γνωστότερος από τους πιθαράδες, που τα έργα του και το όνομα του έγιναν γνωστά και εκτός Κύπρου.

Εκτός από πιθαράς, ο Αριστόδημος Φιλίππου ήταν γνωστός και με μια άλλη ιδιότητα του, που σήμερα θα μπορούσαμε να του δώσουμε τον τίτλο του δημοσιογράφου – εκφωνητή του δρόμου. Όπως και άλλοι, τα διάφορα γεγονότα της εποχής τα έγραφαν σε κείμενο, και ελλείψει των σημερινών μέσων μαζικής επικοινωνίας τα ντελλάλιζαν, τις πιο πολλές φορές τραγουδιστά στους δρόμους, για να τα κάνουν γνωστά στον κόσμο.

Το σήμα κατατεθέν στα πιθάρια του Αριστόδημου Φιλίππου δε θα μπορούσαμε να πούμε πως ηταν μόνο ένα. Ήτανε τρία που τα έκαναν να ξεχωρίζουν. Ήταν το φίδι, ήταν η παλάμη του ήταν τα αρχικά του Α.Φ. Όμως, το ασυναγώνιστο της εμφάνισης τους που τα έκανε μοναδικά ήταν το μυστικό της μαεστρίας της τέχνης του. 

Τα πιθάρια κατασκευάζονταν επί παραγγελία και ο πιθαράς όριζε την ημερομηνία που θα πήγαινε στο κάθε χωριό για παράδοση του πιθαριού.

Για τα πιθάρια, τους πιθαράδες της Κύπρου. τους συγγενείς και τις οικογένειες τους ενδιαφέρθηκε ο Δανός Knud Jensen που υπηρετούσε το 1974 στα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο. Η μελέτη του Knud Jensen αποτέλεσε ένα ολοκληρωμένο βιβλίο που ποτέ δεν εκδόθηκε επίσημα. Ο Knud Jensen επισκέφθηκε το χωριό Λαζανιά και χωριά της Κύπρου, και συναντήθηκε με συγγενείς των πιθαράδων. Κατέγραψε την ιστορία του κάθε πιθαρά, μελέτησε τα πιθάρια και την χρήση τους. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Jensen που φωτογραφήθηκε μέσα σε ένα πιθάρι. Περισσότερες Λεπτομέρειες δείτε στη σελίδα Πιθάρια.