Φρύνη Παπαδοπούλου – Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Λαζανιά

Λαζανέλα η Μουχτάραινα
Σιντορέλα η Κοινοτάρχης

Η Φρύνη Παπαδοπούλου, σήμερα Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου ΛΑΖΑΝΙΑ έχει βαθειές ρίζες στο χωριό από την πλευρά της μητέρας της – Ερατώ Αριστοδήμου Φιλίππου. Γεννήθηκε μια παγωμένη ολόλευκη νύχτα του χειμώνα στο Πάνω Αμίαντο. Μεγάλωσε όμως μέσα στα κύματα της θάλασσας της Αμμοχώστου. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου μέχρι την 4η τάξη ζώντας και παίρνοντας μέρος σ’ όλες τις παράνομες παρελάσεις ακριβώς πριν από τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Στη Λευκωσία έρχεται μετά την ανεξαρτησία. Κι από τα κύματα της θάλασσας βρίσκεται στα κύματα του αέρα όταν αρχές της δεκαετίας του ’60 αρχίζει να συνεργάζεται με το Ρ.Ι.Κ. ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνει τις Γυμνασιακές της σπουδές στο «INSTITUTE FOR ADVANCED STUDIES».

Το «ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ» ήταν ο Καλλιτεχνικός ναός όπου παρακολούθησε μαθήματα πιάνου, απαγγελίας, θέατρο και ρυθμική γυμναστική υπό την καθοδήγηση της αείμνηστης Πρωτοπόρας Μαρίας Π. Ιωάννου.

Στο Ρ.Ι.Κ. εργάστηκε τέσσερις δεκαετίες.

Σταθμός στην καριέρα της που σημάδεψε ανεξίτηλα τη σταδιοδρομία της γενικά, ήταν η εκπομπή «Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΦΡΥΝΗ» μια μουσική εκπομπή που τάραξε τα τότε λιμνάζοντα ραδιοφωνικά μουσικά ύδατα. Η σωστή εκφορά του λόγου της στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων σημείο αναφοράς ακόμα και σήμερα και το όνομά της παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Ξαφνικά μετά την αφυπηρέτησή της βρίσκεται αντιμέτωπη με την τοπική αυτοδιοίκηση, καίριος τομέας με πολύ σημαντικό ρόλο γενικά στα κοινά. Ενδιαφέρεται και υποβάλλει υποψηφιότητα για Δημοτική Σύμβουλος Στροβόλου όπου πετυχαίνει με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Η θητεία της εδώ σημαδεύεται από την τόλμη της ν’ αναλάβει να διοργανώσει μια δικοινοτική έκθεση ζωγραφικής από μια Ελληνοκύπρια την Άννα Κακουλλή και την Τουρκοκύπρια Roya Ressat. Η έκθεση σημείωσε επιτυχία πρώτα στο Στρόβολο μετά στη Λεμεσό με αποκορύφωμα τις Βρυξέλλες όπου σημείωσε φανταστική επιτυχία εις πείσμαν όλων εκείνων που ήθελαν να την ματαιώσουν.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη θητεία της σαν Δημοτική Σύμβουλος Στροβόλου, δημιουργεί την Αίθουσα «ΟΜΑΚΟΪΟΝ» σε δικό της χώρο όπου διοργανώνει μικρές εκδηλώσεις αφιερώματα, σε φίλους της που διαθέτουν μια αξιόλογη ειδικότητα.

Στη συνέχεια προχωρά στην Ίδρυση του Σωματείου «ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΛΑΖΑΝΙΑ» με πολύ αξιόλογες εκδηλώσεις στην αυλή του σπιτιού της στο χωριό, όπου έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ένας χώρος που ονόμασε «ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΕΡΑΤΩ».

Εδώ φιλοξενήθηκαν και φωτογραφήθηκαν οι πρώτοι ξένοι Πενεπιστημιακοί και Περιηγητές από την Ισπανία το 2013.

οι πρώτοι ξένοι Πενεπιστημιακοί και Περιηγητές από την Ισπανία το 2013

Επίσης ο «ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ» έχει γίνει πια θεσμός εδώ και οκτώ χρόνια με αποκορύφωμα χορευτές της ΕΛΔΥΚ ντυμένοι άλλοι τσολιάδες και άλλοι Πόντιοι να κλείνουν την εκδήλωση και να σκορπούν ρίγη συγκινήσεως και ενθουσιασμού στον κόσμο που παρακολουθεί.

Με αμείωτο ζήλο κι ευσυνειδησία προσφοράς, προχωρά σήμερα σαν Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου ΛΑΖΑΝΙΑ, πάντοτε με στόχο το καλώς νοούμενο συμφέρον του χωριού και την προβολή του.