ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΑΧΑΙΡΑ

Η Ιερά Μονή Μαχαιρά βρίσκεται στις πλαγιές της βουνοκορφής Κιόνια στην κοιλάδα των βουνών του Μαχαιρά. Είναι μια από τις τρεις Βασιλικές και Σταυροπηγιακές μονές του νησιού. Εκεί στεγάζει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Μαχαιρά, που αποδίδεται στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά.

Σήμερα, το ανακαινισμένο υπόγειο σκευοφυλάκιο στεγάζει μια συλλογή από παλιά βιβλία και χειρόγραφα, εικόνες και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα.

Η αδελφότητα της Μονής είναι εξαιρετικά ευσεβής, κρατώντας τους όρκους τόσο αυστηρά όσο τα μοναστήρια του Αγίου Όρους στην Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι στο Μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά, που ατενίζει το χωριό αθόρυβα, εδώ και αιώνες, έδωσε πολλούς μοναχούς, που κάποιοι ανέβηκαν ψηλά στα σκαλοπάτια της θρησκευτικής ιεραρχίας.

Χιλιάδες είναι επισκέπτες του Μαχαιρά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, από ντόπιους και τουρίστες.

Δίπλα από την μονή βρίσκεται το κρησφύγετο του Αυξεντίου προσβάσιμο και ανακατασκευασμένο, δέχεται πολλούς επισκέπτες. Επίσης στο χώρο του μοναστηριού λειτουργεί αξιόλογο μουσείο με εκθέματα και φωτογραφίες από τη μάχη του Μαχαιρά και του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Πληροφορίες επικοινωνίας με την Ιερά Μονή Μαχαιρά:

Περιοχή: Περιοχή Τροόδους (Επαρχία Λευκωσίας)
Διεύθυνση: Κοιλάδα του Μαχαιρά
Συντεταγμένες GPS: Lat: 34.940564 Lon: 33.189247
Τηλ. Επικοινωνίας: Τηλ: +357 22 359 334, Φαξ: +357 22 359 333
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: 9:30 – 18:00
Σάββατα και Κυριακές: 6:30 – 18:00
Από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, το παλαιό κτίριο της Μονής παραμένει κλειστό για τους προσκυνητές, οι οποίοι μπορούν να επισκέπτονται τον ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, στην είσοδο της Μονής.
Ώρες επισκέψεως για οργανωμένες ομάδες τουριστών: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 9:00-12:00, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης.
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο.
Τιμή Εισόδου: Δωρεάν
Δεν επιτρέπεται η φωτογράφηση και η βιντεογράφηση.
Οι ώρες λειτουργίας υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Συνετό θα ήταν οι επισκέπτες να τα επιβεβαιώνουν πριν την επίσκεψή τους.

Πηγές:

  1. Επίσημη Ιστοσελίδα Τουρισμού Κύπρου – Πολιτισμός & Θρησκεία
  2. Φωτογραφικό υλικό από το διαδίκτυο.

Η Παναγία η Μαχαιριώτισσα είναι μια θαυματουργός εικόνα της Παναγίας που ευρίσκεται στην Ιερά Μονή Παναγίας του Μαχαιρά.  Με την εν λόγω εικόνα συνδέεται ιστορικά και πνευματικά και η Ιερά Μονή, η οποία οφείλει και το όνομά της στην ιστορία της εικόνας.

Σύμφωνα με την παράδοση κατά την περίοδο της Εικονομαχίας (716 – 843 μ.Χ.), ένας άγνωστος ερημίτης ασκητής μετέφερε την εικόνα από την Κωνσταντινούπολη στην Κύπρο για να τη σώσει από τους εικονομάχους και εγκαταστάθηκε σε μια σπηλιά μέχρι το τέλος της ζωής του. Μετά την κοίμηση του ασκητού η εικόνα ξεχάστηκε και «χάθηκε» μέχρι το τέλος του 11ουαιώνα. Μέχρι τότε βάτοι έφραζαν την είσοδο της σπηλιάς. Έτσι, η Παναγία με θαυματουργικό τρόπο υπέδειξε στους οσίους ασκητές Νεόφυτο και Ιγνάτιο το σπήλαιο όπου βρισκόταν η εικόνα και τους έδωσε ένα μαχαίρι με το οποίο έκοψαν τους βάτους κι έτσι βρήκαν την εικόνα. Ως αποτέλεσμα, ανακάλυψαν την εικόνα στην οποία δόθηκε το όνομα «Μαχαιριώτισσα» από τη λέξη «μαχαίρι».  Ο όσιος Νεόφυτος κοιμήθηκε και κοντά στον Iγνάτιο προσήλθε ένας άλλος γηραιός μοναχός, ο Προκόπιος. Όταν η αδελφότητα έγινε πολυπληθής, οι δύο πατέρες να ανέγειραν μοναστήρι, τη γνωστή σήμερα Ιερά Μονή Παναγίας του Μαχαιρά.

Εικόνα Παναγιάς Μαχαιριώτισσας