Ο μύθος της Μελουζίν

Η Μελουζήν ήταν η μητέρα των Λουζινιανών Βασιλιάδων της Κύπρου. Αρχικά ονομαζόντουσαν Μελουζινιάν από τη μητέρα τους τη Μελουζήν κι αργότερα έφυγε το Με.

Η Μελουζήν λοιπόν ήταν υπαρκτό πρόσωπο αλλά και μυθικό. Αφού κάθε Σάββατο μεταμορφωνόταν από τη μέση και κάτω σε φίδι, σύμφωνα με το μύθο της ιστορίας της, που ξεκινά από την εποχή της μητέρας της, μιας όμορφης κόρης της Pressine,  που ερωτεύτηκε παράφορα ο βασιλιάς «Έλληνας»  Elinas King of Albania και της ζήτησε να τον παντρευτεί. Η  Pressine δέχτηκε αφού πρώτα της υποσχέθηκε πως δεν θα παρευρίσκεται ποτέ να παρακολουθεί τις γέννες της. Τελικά ο βασιλιάς Elinas δεν κράτησε το λόγο του και είδε να γενιούνται και οι τρεις κόρες του η Melusine – η Melior – και η Palatine,  πράγμα που όταν το πληροφορήθηκε αργότερα η μητέρα τους, η Pressine, θύμωσε πάρα πολύ και καταράστηκε τις κόρες, αν είναι δυνατόν η μάνα, αντί τον βασιλιά άντρα της, που υπεραγαπούσε. Κι έτσι η τιμωρία της Melusine ήταν να γίνεται φίδι κάθε Σάββατο από τη μέση και κάτω. Αυτό σήμαινε ότι όταν η Melusine θα συναντούσε το δικό της Πρίγκηπα θάπρεπε να του ζητήσει να μη πλαγιάζει μαζί της κάθε Σάββατο διαφορετικά θα μετατραπόταν σ᾽ένα πετούμενο φίδι μέσα στην αιωνιότητα.

Μύθος  και Ιστορία.  Πού σταματά το ένα και πού ξεκινά το άλλο; Απάντηση από ξεναγό στη LUSIGNAΝ, το αντίστοιχο χωριό στη Γαλλία του δικού μας ΛΑΖΑΝΙΑ «εκείνος που πληρώνει για να γραφτεί μια Ιστορία τη φέρνει πάντα στα δικά του μέτρα». Όποια και να ήταν λοιπόν τα δικά του μέτρα για το μύθο της Melusine και της οικογένειάς της, το χειροπιαστό συμπέρασμα σήμερα είναι άλλο. Το «Never on Saturday» προηγήθηκε του «Never on Sunday».

Φρύνη Παπαδοπούλου

Μελουζίν ο Μύθος

Μελουζίν ο Μύθος

Οικόσημο των Λουζινιανών

Οικόσημο των Λουζινιανών

Είσοδος στη Λαζανιά

Είσοδος στο αντίστοιχο χωριό της Γαλλίας Lusignan