ΛΑΖΑΝΙΑ: Προέλευση ονόματος, Ήθη-Έθιμα-Θρησκεία-Ελληνικότητα

ΛΑΖΑΝΙΑ το όνομα του χωριού είναι παραφθορά της λέξης  LUSIGNAN,  καθώς ένα περίπτερο των  Φράγκων Λουζινιανών Σταυροφόρων πάνω ψηλά στο βουνό, αποτελούσε βάση για ξεκούραση και κυνήγι όταν επέστρεφαν από τις Σταυροφορίες. Η μικρή φάρμα που τους τροφοδοτούσε με φαγητό, σιγά σιγά έγινε το χωριό Λαζανιά.

Κι επειδή πρόκειται για παραφθορά ξένης λέξης είτε Ο Λαζανιάς πει κάποιος είτε Η Λαζανιά, ακόμα και ΤΑ Λαζανιά είναι σωστός. Σχετική έρευνα έγινε από τον αείμνηστο δάσκαλο Δημήτρη Παπά που διετέλεσε και Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός, ότι το μικρό αυτό χωριό διαμέσου των αιώνων από κατακτητή σε κατακτητή, έχει διατηρήσει τα ήθη, τα έθιμα και τη θρησκεία του χωρίς καθόλου να χάσει την Ελληνικότητά του. Ονόματα όπως Ερατώ – Αφροδίτη – Αριστόδημος – Δαμασκηνός – Φρύνη – Φοίβος – Φαίδρα – Ανθούσα – Αθηνά – Νεοκλής – Αλεξάνδρα – Λευκοθέα – Ιφιγένεια – Λεωνίδας – Ηρακλής – Ελπινίκη – Δήμητρα – Κλεονίκη – Αλέξανδρος – Αγησίλαος κ.ά. κυριαρχούσαν ανάμεσα στα καθαρά Χριστιανικά.

Φρύνη Παπαδοπούλου

Δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τη συλλογή του Πέτρου Πετρίδη.