ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΛΑΖΑΝΙΑ

(Ιστορικό Σωματείου από την Πρόεδρό του κ. Φρύνη Παπαδοπούλου)

Ὀταν συνειδητοποίησα σε τρεις άλλες περιπτώσεις όπου ήμουν αναμεμειγμένη με τα κοινά, ότι οι ώρες μου που ξόδευα, δεν είχαν ανάλογο αντίκρυσμα, μίλησα με το σύζυγό μου Χαρίλαο Παπαδόπουλο και του ανάφερα σχέδιά μου να δημιουργήσω ένα Σωματείο, μη κερδοσκοπικό, που ν᾽ασχολείται με Πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο το καλώς νοούμενο συμφέρον του χωριού μας και την προβολή του. Έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του και με την καθοδήγησή του άρχισα σιγά να συγκεντρώνω στοιχεία-σχετικά έγγραφα και να προχωρώ στην εγγραφή του μέσα σε παράμετρο ενδεδειγμένης νομοθεσίας. Ευχαριστώ τους νομικούς μου συμβούλους και άλλους φίλους, που με βοήθησαν ν᾽αντεπεξέλθω όσο γινόταν πιο  γρήγορα μέσα σε μια ατέλειωτη χρονοβόρα διαδικασία μέχρι την άδεια, γιατί στο μεταξύ είχα χάσει το σύζυγό μου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου αποτελείται από τους:

Πρόεδρος Φρύνη Παπαδοπούλου
Αντιπρόεδρος Λούης Περεντός
Γραμματέας Φοίβος Παπαδόπουλος
Ταμίας Χρίστος Καρεκλάς
ΜΕΛΗ: Αλεξία Νησιφόρου
Κύρος Ρωσσίδης
Θέμης Θεμιστοκλέους
Μαρία Χριστοδουλίδου
Πέτρος Πετρίδης

Πρώτη εκδήλωση σαν Σωματείο στις 31 Μαΐου 2012 στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου με εγκαίνια έκθεσης κάτω από τον τίτλο «ΟΜΟΡΦΗ ΜΟΥ ΛΑΖΑΝΙΑ», με φωτογραφίες Πέτρου Πετρίδη από το χωριό μας των τελευταίων δεκαπέντε τότε χρόνων.

Επίσης έγινε και η πρώτη παρουσίαση του τραγουδιού «ΟΜΟΡΦΗ ΚΟΡΗ ΛΑΖΑΝΙΑ» σε στίχους Λούη Περεντού, μουσική ερμηνεία Θέμη Θεμιστοκλέους (Ήχος και Εικόνα). Είχαμε απρόσμενη μεγάλη κοσμοσυρροή. Ξεκίνημα που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Όμορφη Κόρη Λαζανιά

Στίχοι: Λούης Περεντός
Μουσική/Ερμηνεία: Θέμης Θεμιστοκλέους
Φωτογραφίες: Πέτρος Πετρίδης

ΚΑΙ Η ΑΥΛΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΑΤΡΑΚΙ

Πρόκειται για μια βουνίσια αυλή που σιγά σιγά διαμορφώθηκε σ᾽ένα υπαίθριο θεατράκι. Ήταν και παραμένει η αυλή του σπιτιού μας στο χωριό. Πρόκειται για ένα ανυποψίαστο αρχικά χώρο αυλής εξοχικού, σήμερα αξιοζήλευτο.

Σε ανύποπτο χρόνο κουβεντιάζοντας με τον καλό μου φίλο γνωστό ηθοποιό Αντώνη Λαπηθιώτη σκέψεις μου για μια θεατρική σκηνή με έκανε να δω την πραγματική διάσταση του χώρου με φυσικό σκηνικό ένα πανήψυλο κυπαρίσσι πολύ περήφανο που στέκει εκεί σχεδόν τρεις αιώνες – δίπλα του οι ελιές να συναγωνίζονται το πυκνό τους φύλλωμα. Κι απέναντι τα βουνά του Μαχαιρά και ο Πύργος Τζιόνα. Στη συνέχεια, χρόνο με το χρόνο διαμορφώθηκε τελικά το «ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΕΡΑΤΩ» αφού τοποθετήθηκε πρώτα πλακόστρωτο σε σχήμα πίστας αρχαίου Ελληνικού θεάτρου και στη συνέχεια οι δύο πρώτες δόμες επενδὐθηκαν με την ίδιο υλικό, έτσι που όταν υπάρχει εκδήλωση τοποθετούνται εκεί καρέκλες. Ερατώ ήταν τ᾽όνομα της μητέρας μου που μας έδωσε τη γη. Κι ακόμα η Ερατώ ήταν μία από τις εννέα μούσες. Αν μ᾽έβλεπε η μανούλλα πολύ θα χαιρόταν που μπόρεσα κι αξιοποίησα έτσι τη γη της. Στη συνέχεια εδώ σ᾽αυτό το χώρο φιλοξενήθηκαν μουσικά σχήματα Μιχάλη Χ¨Μιχαήλ με Βασιλική Χ¨Αδάμου τότε, Δήμητρα Χ¨Μιχαήλ και Σάββα Στεφάνου βιολί.

Μέσα στα πλαίσια «Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΧΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ» είχαμε κι ένα αφιέρωμα στον Αρμάνδο Ζιοζεφέν. Τετάρτη 02/07/2014. Την ίδια βδομάδα Σάββατο 05/07/2014 «ΤΟ ΠΡΩΤΟ’ ΔΩ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΙΧΑΝ ΘΕΟΙ ΤΟ ΚΤΙΣΕΙ». Μελοποίηση ποιημάτων Βασίλη Μιχαηλίδη από το Λάρκο Λάρκου. Εκτός από τον ίδιο συμμετείχαν Αναστασία Λοΐζου τραγούδι, Κώστας Κουλουμής πιθκιάβλιν, όπως και στην προηγούμενη βραδυά του Μιχάλη Χ¨Μιχαήλ. Επίσης μαζί με τον Λάρκο Λάρκου συμμετείχαν Αθανασία Άρνοστ (βιολί), Ανδρέας Κουκκίδης, Μαρούσα Αβρααμίδου, Άγγελος Κοτσώνης.

Ακόμα ένα ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστἐς για την επιτυχία της βραδυάς. Και οι δύο αυτές μουσικές εκδηλώσεις έγιναν μέσα στα πλαίσια της εβδομάδας «ΤΟΛΜΗ-ΜΑΓΕΙΑ-ΓΟΗΤΕΙΑ» 30 Ιουνίου με 5 Ιουλίου 2014 μια συνεργασία του Σωματείου με το Ε.Κ.Α.Τ.Ε. για ένα μικρό συμπόσιο (pleinair) στο χωριό Λαζανιά, υπό την Αιγίδα του τότε Εξοχώτατου Πρέσβη της Ελλάδας κ. Βασίλη Παπαϊωάννου.

Άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις που το Σωματείο «ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΛΑΖΑΝΙΑ» έχει στο ενεργητικό του είναι:

Στη δική του βραδυά το μουσικό μέρος ανέλαβε ο Μιχάλης Τερλικάς και το συγκρότημά του. Και η μεγάλη έκπληξη της βραδυάς ήταν η Αλέξια, που πρόσθεσε κάτι το εντελώς ξεχωριστό και αναπάντεχο με την παρουσία της και ενθουσίασε τον κόσμο.

Μοναδικά πιάτα μαγειρικής φαντασίας με απαράμιλλη γεύση χαλλουμιού υπό την επίβλεψη του executive chef (Skewers) κ. Χρίστου Χριστοδούλου.

Ιδιαίτερα το δεύτερο με πλούσιο περιεχόμενο εικόνας και ήχου ενθουσίασε και καταχειροκροτήθηκε όπως και την πρώτη φορά το 2011 που ήταν μόνο μουσικοποιητικό με δύο κιθάρες Θέμης και Peter. Τότε, Ιούλιο του 2011 ο χώρος ήταν σε εμβρυακή κατάσταση και για το σκοπό της εκδήλωσης τοποθετήθηκε ξύλινη εξέδρα. Όμως ήταν μια υπέροχη μουσικοποιητική βραδυά με πανσέληνο.

την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2016 το Υπαίθριο Θεατράκι ΕΡΑΤΩ φιλοξένησε και το ποιητικό θεατρικό «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ» του Κυριάκου Χαραλαμπίδη σε σκηνοθεσία Φώτου Φωτιάδη και μουσική Σάββα-Σάββα. Η συνεργασία μας με το ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΑ άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων και καταχειροκροτήθηκε μέσα σε μια μοναδική βραδυά κατάνυξης. Το έργο απόκτησε μια άλλη διάσταση μέσα σε κείνη την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα ενός αλιώτικου βουνίσιου υπαίθριου χώρου.

Αυτός ο αλιώτικος χώρος ενός υπαίθριου μικρού θεάτρου είναι που ενθουσίασε τους πρώτους επισκέπτες μας από το εξωτερικό. Τριάντα Πανεπιστημιακοί μαζί με περιηγητές από την Ισπανία με αφορμή το Ιστορικό της μικρής μας Εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου που δημοσιεύσαμε σε τρεις γλώσσες στην Ιστοσελίδα του ΚΟΤ τους κίνησε το ενδιαφέρον και ξεκίνησαν και ήλθαν all the way στην Κύπρο ειδικά για το χωριό και την Εκκλησία μας. Εντυπωσιάστηκαν με τη φιλοξενία μας και την ιδιαιτερότητα αυτού του υπαίθριου μικρού θεάτρου. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο μιλά από μόνο του.

Επανερχόμαστε όμως στο 2016 για μια «ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ» σ´ένα μαγευτικό χώρο του ξενοδοχείου «ΘΑΛΑΣΣΑ» στην Ακτή Κυβερνήτη. Ήταν 23 Σεπτεμβρίου 2016 και κάτω από τον τίτλο «Η ΜΕΛΟΥΖΙΝΗ Η ΛΑΖΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ» τρεις θηλυκές δονήσεις μαζί με την εκρηκτική Μαρία-Έλενα Κυριάκου τραγούδι, και τους Vox Gratis Band χάρισαν μουσικές στιγμές μοναδικές αξέχαστες δίπλα στη θάλασσα. Εξαιρετικό κατά γενικήν ομολογία ήταν και το μπουφέ του ξενοδοχείου με μια ασυνήθιστη ποικιλία θαλασσινών εδεσμάτων.

Λόγοι ανεξάρτητοι της θέλησης μας δεν μας επέτρεψαν άλλη εκδήλωση στο Υπαίθριο θεατράκι ΕΡΑΤΩ το 2017 και το 2018. Γι᾽αυτό η επόμενή μας εκδήλωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας.

Η εκδήλωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας με τίτλο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΙΕΡΚΟΥ» φιλοξενήθηκε στο Μέγα Συνοδικόν της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής που μας παραχωρήθηκε με την άδεια του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, και τελούσε υπό την Αιγίδα του. 13-18 Μαΐου 2019. Οι παρευρισκόμενοι στα εγκαίνια είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία «Ταμασέων Ωδές» καθώς και χορούς από το Λαογραφικό Όμιλο «Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα» επίσης της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.

Μια άλλη τέλος εκδήλωσή μας που καθιερώθηκε πια σαν θεσμός εδώ και οκτώ χρόνια είναι ο «ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ». Συνήθως γίνεται αρχές του Νιόβρη σε συνεργασία πάντοτε με το Σωματείο Δρομέων Κύπρου «ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ». Πρόκειται για Συμβολικό αγώνα μέσω του οποίου το μήνυμα που στέλλουμε είναι η ίδια η αξία της συμμετοχής στον οποιοδήποτε αγώνα, παρά το βραβείο.

Ξεκινήσαμε το 2012 με δεντροφύτευση που έγινε από το 76ο Σώμα Προσκόπων Στροβόλου στη μνήμη Παναγιώτη Βρυωνίδη και με γενικό τίτλο «ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ» συμβολικός τίτλος κι αυτός με το δικό του μήνυμα κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η απόσταση του χωριού από την Ιερά Μονή Μαχαιρά, αλλά και η ζωή από το θάνατο. Το επιστέγασμα κάθε φορά της εκδήλωσης είναι Ελληνικοί χοροί από χορευτές της ΕΛΔΥΚ Τσολιάδες και Πόντιοι που σκορπούν ρίγη εθνικής συγκίνησης κι ενθουσιασμού.

Φρύνη Παπαδοπούλου